Yhdistyksen säännöt
Yhdistyksen säännöt:
1. Yhdistyksen nimi
Yhteinen Ähtärinjärvi ry
2. Yhdistyksen kotipaikka
Yhdistyksen kotipaikka on Ähtäri
3. Yhdistyksen tarkoitus ja toiminta
Yhdistys on yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon aatteellinen vesienhoitoyhdistys. Yhdistyksen tarkoituksena on luoda edellytyksiä Ähtärinjärven (Ähtärinjärvellä tarkoitetaan
tässä yhteydessä Moksunjärven, Hankaveden, Väliveden, Ähtärinjärven ja Ruokosen muodostamaa kokonaisuutta) virkistyskäytölle, ympäristön viihtyisyydelle ja luonnon monimuotoisuudelle parantamalla vesistön tilaa ja myöhemmin pitämällä yllä saavutettua tilaa toimien yhteistyössä viranomaisten, tutkijoiden, maa- ja vesialueiden omistajien, asukkaiden, yrittäjien, kalastajien, metsästäjien ja kaikkien asiasta kiinnostuneiden kanssa.Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:
- kartoittaa ja seuraa vesistön tilaan vaikuttavia tekijöitä vesialueella ja vesistöä ympäröivällä valuma-alueella
- jakaa tietoa vesialueen omistajille, rantojen vakituisille ja loma-asukkaille, vesistön käyttäjille sekä muille vesistön tilaan vaikuttaville tahoille vesistön tilan parantamiseksi
- antaa lausuntoja ja tekee esityksiä vesistön käyttöä ja hoitoa koskevista asioista
- hankkii resursseja kartoittamiensa toimenpiteiden mahdollistamiseksi
- hallinnoi ja toteuttaa vesistöjen kunnostukseen liittyviä hankkeita ja hakee niille tarvittavia lupia
- järjestää talkoita ja toteuttaa muita vastaavia toimenpiteitä, jotka edistävät vesistöjen tilan parantamista tai ylläpitoa
- pitää yhteyttä viranomaisiin ja muihin yhdistyksen toimintaan liittyviin sidosryhmiin
- voi kerätä toimintansa ja hankkeidensa rahoittamiseksi liittymis- ja jäsenmaksuja sekä hakea ja ottaa vastaa avustuksia, testamenttilahjoituksia ja julkista tukea
- voi järjestää arpajaisia ja rahankeräyskampanjoita asianomaisen luvan saatuaan sekä voi harjoittaa pienimuotoista yleisölle suunnattua kahvila- ja buffettitoimintaa järjestämissään tilaisuuksissa
- voi omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta.
4. Jäsenet
Yhdistyksen jäsenenä voi olla yksityinen henkilö sekä oikeustoimikelpoinen yhteisö tai säätiö.
Yhdistyksessä voi olla myös kannattajajäseniä, joilla on yhdistyksen yleisissä kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus, mutta ei äänioikeutta.
Jäsenyys edellyttää, että jäsen hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Yhdistyksen hallitus hyväksyy jäsenet hakemuksesta. Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle. Jäsen voi myös erota ilmoittamalla siitä yhdistyksen kokouksessa.
Jäsen voidaan erottaa yhdistyksestä yhdistyslaissa säädetyillä perusteilla. Jäsenen katsotaan eronneen, jos jäsen on jättänyt vuotuisen jäsenmaksunsa maksamatta kahtena peräkkäisenä vuotena.
5. Liittymis- ja jäsenmaksu
Varsinaisilta jäseniltä ja kannattajajäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta eri jäsenryhmien osalta päättää vuosikokous. Vuosikokous voi päättää myös maksujen perimättä jättämisestä, jos se näkee sen tarkoituksenmukaiseksi. Jäsenen erotessa tai tultua erotetuksi yhdistyksestä liittymismaksua ja eroamisvuodeltamaksettua jäsenmaksua ei palauteta.
6. Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja kuusi varsinaista jäsentä sekä kolme numerojärjestyksessä valittua varajäsentä. Varsinaisen jäsenen estyneenä ollessa toimivaltainen varajäsen on pienimmällä järjestysnumerolla valittu, kulloinkin saapuvilla oleva varajäsen. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaanluettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Hallituksen toimikausi kestää vuosikokouksesta seuraavaan vuosikokoukseen. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.
7. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja yksin tai kaksi hallituksen muuta jäsentä yhdessä.
8. Tilikausi ja tilintarkastus
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilin- tai toiminnantarkastajalle viimeistään kuukausi ennen vuosikokousta. Tarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta.
9. Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä helmi - huhtikuussa.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta, tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenmaksunsa maksaneella jäsenellä yksi ääni. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
10. Yhdistyksen kokousten koolle kutsuminen
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokous koolle vähintään kymmenen vuorokautta ennen kokousta ilmoituksella yhdistyksen kotipaikkakunnalla yleisesti leviävässä sanomalehdessä. Lisäksi jäsenille voidaan ilmoittaa kokouksesta sähköisillä menetelmillä.
11. Vuosikokous
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessakaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnan- tai tilintarkastajan lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta sekä vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksunsuuruus
8. valitaan hallituksen puheenjohtaja, hallituksen jäsenet ja varajäsenet
9. valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa. Valituksi voi tulla myös tilintarkastusyhteisö
10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle tammikuun loppuun mennessä.
12. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.